Žiadosť o nemocenskú dávku treba doručiť včas

02.05.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - V záujme plynulej výplaty nemocenskej dávky odporúča Sociálna poisťovňa poistencom doručiť potrebné doklady o pracovnej neschopnosti najneskôr 5. deň v mesiaci, v ktorom sa dávka bude vyplácať.
Týka sa to doručení žiadostí pri začiatku práceneschopnosti (Potvrdenie o práceneschopnosti) aj tzv. lístkov na peniaze (Potvrdenie o trvaní práceneschopnosti). SP upozorňuje, že všetky doklady musia byť podpísané poistencom, inak ich Sociálna poisťovňa nemôže akceptovať. Nemocenská dávka sa totiž vypláca mesačne pozadu. Aby mohla byť vyplatená hneď v nasledujúcom mesiaci, je potrebné nezabudnúť na včasné doručenie žiadosti o jej výplatu.
K uplatneniu nároku na nemocenskú dávku slúži doklad o začatí dočasnej pracovnej neschopnosti, doklad o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti, prípadne doklad o ukončení dočasnej pracovnej neschopnosti.
Samostatne zárobkovo činné osoby a dobrovoľne poistené osoby ich odovzdávajú v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne v mieste svojho trvalého bydliska. Zamestnanci ich predkladajú svojmu zamestnávateľovi, ktorý ich musí kvôli včasnej výplate doručiť pobočke tiež v uvedenom termíne.
Sociálna poisťovňa zároveň poistencom pripomína, že pri vzniku nároku na nemocenskú dávku si sami môžu určiť spôsob výplaty (v časti II Potvrdenia o práceneschopnosti) na bankový účet. Ak ho neuvedú, nemocenskú dávku Sociálna poisťovňa automaticky vyplatí na adresu trvalého bydliska.
 

Vyberte región